Op 9 september 2021 nodigen we je van harte - en live! - uit op de eerste editie van ons jaarlijkse PREZO-event. 


Het wordt een leerrijk en gezellig event voor PREZO-gebruikers, PREZO-ambassadeurs en PREZO-coaches.


We starten met een krachtige plenaire sessie, gevolgd door inhoudelijke, parallelle workshops.  Geen saaie monologen, maar interactieve en creatieve workshops. 

Afsluiten doen we plenair met een blik op de bruisende community én de PREZO-toekomst.


Schrijf je in via het formulier 'PREZO event 9 september 2021'.


Programma


12u - 13uOntvangst met netwerklunch

13u - 13u40Plenaire sessie onder begeleiding van Zaki, bekend als DJ, televisiepresentator en -producent, radiomaker, toneelspeler en schrijver.

Naar aanleiding van zijn boek 'Ondeugend ouder worden' brengt Zaki een lezing over misverstanden en clichés over de bevolkingsgroep met zilveren haren. Zaki, zelf een 70-er, heeft het over de wondermooie levensherfst, waarin senioren meer presteren en beter bestand zijn tegen stress, meer geduld hebben en genieten van intense relaties met hun dierbaren. Ze kunnen de deugniet in zichzelf weer aan het woord laten. En problemen bestaan niet langer of zijn in elk geval niet meer van belang. Eindelijk hebben de senioren tijd voor kwaliteit. Het is een hoopgevend idee voor jongere mensen: oud zijn is iets prettigs om naar uit te kijken.

Lees hier het interview met Zaki.

13u40 - 13u50Verplaatsing naar locatie praktijkworkshop

13u50 - 14u40Parallelle praktijkworkshops


Workshop 1 - Begeleid door Karen Janssens en Leen Plessers, Integro - WZC Sint-Jozef Pelt

Vraag het aan de bewoner!
'Wat betekent inspraak en participatie in het woonzorgcentrum?' Met deze vraag trokken wij naar onze bewoners. ‘Het zijn de kleine dingen die er echt toe doen,’ klonk het volmondig. Inspraak en participatie in het woonzorgcentrum zit in kleine, alledaagse dingen maar heeft een grote impact op de levenskwaliteit van ouderen. Het Tubbe-model inspireerde ons om participatie als een attitude te zien. Participatie moet een automatische reflex worden in huis: Vraag het aan de bewoner! En dat vragen kan op heel veel manieren gebeuren. Ook op regelmatige tijdstippen samen met bewoners kwaliteitsthema’s evalueren hoort daarbij!

Workshop 2 - Begeleid door Stephanie Reynaert, PREZO-coach RS Consulting

Van meten naar weten: Kwaliteitsindicatoren
Indicatoren zijn in veel WZC vaak een statisch gegeven. Er worden veel inspanningen geleverd om de data te registreren, maar te dikwijls worden deze data onvoldoende gebruikt om kwaliteit te verbeteren. Dit heeft verschillende redenen: de indicator is niet aangepast aan de situatie van het WZC, is te moeilijk te interpreteren, wordt niet naar de juiste mensen gerapporteerd, ... Tijdens deze sessie tonen we hoe goede kwaliteitsindicatoren opgezet worden om er een dynamische en effectieve verbetertool van te maken die iedereen in je organisatie kan gebruiken.

Workshop 3 - Begeleid door Dave Vanderbeke, OLV Gasthuis vzw in samenwerking met Mike Deschamps, Bing-Research

Bewonerservaringen in WZC: de kracht van de bewoner als promotor van kwaliteit binnen PREZO Woonzorg 
In deze workshop gaan we dieper in op het belang van de ervaringen van bewoners en hun familie in woonzorgcentra. Een vaak onderschat element in kwaliteitsdenken is de perceptie van de eindgebruiker. Vanuit onze praktijkervaringen met tevredenheid en loyaliteit in woonzorgcentra delen we inzichten uit marktonderzoek in de zorg- en welzijnssector. De centrale vraag hierbij is: "Hoe maak je van een bewoner een promotor van jouw organisatie?" Heel tevreden bewoners die daarenboven doorvertellen hoe fijn wonen en leven in jouw organisatie wel is. We geven tips hoe je dit in de praktijk op een systematische manier kan aanpakken.

14u40 - 15u20Pauze

Ann Peuteman signeert haar boeken
Ann is redactrice bij het weekblad Knack en verdiept zich daarnaast al jaren in het leven van 80-plussers. Daarover schreef ze de boeken 'Grijsgedraaid - Waarom we bang moeten zijn om oud te worden' en 'Verplant - Waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum'.

15u20 - 16u10Parallelle praktijkworkshops


Workshop 4 - Begeleid door Tine Van de Sompel en Stefaan Coenen, Probis Consult

Tevreden medewerkers, tevreden bewoners?

Het aantrekken én houden van deskundige medewerkers is een must om een kwaliteitsvolle dienstverlening te voorzien. In deze workshop bespreken we een aantal mogelijke acties om medewerkers gemotiveerd en tevreden te houden én tegelijkertijd kwaliteitsverbetering na te streven. 

We bekijken de invloed op de HR-cyclus binnen een woonzorgcentrum en leggen de link met de PREZO-voorwaarde “voldoende en bekwame medewerkers”.


Workshop 5 - Begeleid door Roel Van de Wygaert, SYN-TOPIA

Je projecten op een hoger niveau. Breng flow in je PREZO-implementatie via de clusters
PREZO gaat als excellentie-model uit van continu opvolgen van een heel aantal prestaties, en van excellentie, of het continu verbeteren. Maar hoe ga je daarmee aan de slag, en hoe zorg je voor voldoende voortgang met al die prestaties? Zodat jij niet langer aan PREZO werkt, maar PREZO voor jou gaat werken?
In deze workshop gaan we in op hoe 'flow' te creëren in je projecten en implementatie door, geïnspireerd door de PREZO clusters, de centrale 'waarden' van PREZO in het vizier te houden: cliëntgedrevenheid, focus op resultaat en cyclisch borgen/verbeteren.
Een workshop voor wie voortgang wil maken in de PREZO implementatie en overzicht wil bewaken in de kwaliteitsontwikkeling.

16u10 - 16u25Verplaatsing naar plenaire sessie

16u25 - 16u55Plenaire sessie over de PREZO-toekomst en de bruisende PREZO-community onder begeleiding van Ann Willems
16u55 - 17uAfsluiting door Ann Willems 


Deelnemen


Schrijf je nu in via het formulier 'PREZO event 9 september 2021om jouw plaats te verzekeren.


Locatie:                BluePoint, Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen (op wandelafstand van station Antwerpen-Berchem)


Deelnameprijs:    € 95 excl. BTW bij inschrijving voor 9 augustus (early bird)

                           € 125 excl. BTW bij inschrijving tussen 9 augustus en 31 augustus (late bird)

                           Deelname aan het event is gratis voor PREZO-Kenniskringleden.  


Inbegrepen:        Lunch

                           Boek naar keuze van Ann Peuteman